My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Monday, August 14, 2017

Larian Obor sukan Sea dan sukan para asean di putrajaya

 Dah seminggu hebahan pasal larian obor ini....Aku sejak join TBL ni jadi semangat plak dgn aktivit kesukanan macam ni....Dari umah dah pakai baju sukan....patutnya dapat tshirt utk 100 org yg pertama...tp sebab aku sampai opis pun dah 7.40 memang dah ramai la yang beratur...Aku no yg ke 120...mmg x dapat la....rupa2nya diorang dah beratur dr 6 lebih lg....Aku baru je bangun tdo masa tu heheheh
Sampai opis terus daftar dan senamrobik...Aku x amik pic senamrobik sebaba aku join skali....
Gambar yang lebih jelas boleh tengok kat FB kementerian kewangan....Video pun ada

tepat 9.05 group larian obor dari check point seblom tu...masjid putra kalo xsilap....ingtkan rimau tu lari...rupa nya dioa dok atas trak jer....tak aci




tu dia...nampak x obor nya
lepas obor bertukar tangan...pelancaran dr checkpoint MOF pun dilancarkan....

seblom obor gerak kitorang dh siap g depan sket hehehe....ngelat
Aku mmg plan nak jalan je....tapi bila rimau ni dah gerak....mcm naik syeh plak....tanpa disedari aku pun lari skali....meninggalkan geng yg lain

lari xjauh sgt pun dari MOF ek imigresen je...berapa ratus meter je


lari beberapa langkah ....tau2 dh sampai LPPSA....rindunyer.....
Seblom lari....cobaan posing nampak kurus huhuhu


cik zie n me


cik farah pun ada skali

ni atlet sukan sea ni tapi aku xtau nama...heheheh

selepas lari dan pekena mee goreng beserta sandwich dan karipap....tak lupa juga teh o.....turun 200 gram naik 2 kg....Adeh
Tu je cerita larian obor.....sekian....

seharian pakai baju sukan aritu....sempat lg gi alamanda wpun bj mcm xsesuwai je


Monday, August 7, 2017

Aktiviti ujung minggu


 Sabtu hb anta dikla gi servis kete dan pasang radio kat kete dia...aku malas nak ikut sebab rumah sket lagi jer nak sama ngan tongkang pecah....jadi aku mintak hb tlg bawak irfan skali sebab kalo irfan tinggal kat umah mmg tak jadi keje aku sudahnya.....kakak tinggal ngan aku...anak2 dikla semua ikut skali


 Ni contoh kelasakan irfan...aku tak tau apa motif dua beranak ni....tau2 jer dah terjerit mintak tolong....bergurau xmau kalah....mula nya irfan panjat abah dia dari blakang...abah cekau kepala dia nak tumpaskan....aku risau kok tergeliat je budak tu...abah pun tak mau kalah...tu yg jadi macam tu...aku malas nak masuk campur....aku tukang amik gambar je....menangis kang pandai2 la pujuk diri sendiri....

 Disebabkan lama sgt urusan hb ngan dikla..... rumah pun dah ada rupa rumah sket maka, aku pun ajak partner in crime niza keluar meronggeng...dia pun free so apa lagi....zass alamanda....

aku bawak ica...niza bawak harraz dan mia...harith ikut abah dia mancing....batrisyia darjah 3 dan mia darjah 2 tp tgk la saiz diorang huhuhu

mia 8 thn harraz 4 tahun....adeh nak dekat sama besar dah
 Tak gi mana pun...gi makan kat bowling....pastu gi solat dan bawak budak2 ni main taman dalam parkson...taman yg sekangkang kera tu....jadi la ...bg diorang salurkan kelasakan tu sekejap...aku gi parkson nak beli biskut si dina je...tgh nak bayar hb call suh beli bahan2 nak buat puding karamel....dia dah sampai umah masa tu nak dekat kul 8....dia nak buat puding malam tu gak....bg yg tak tau hb aku ni pandai wat dessert....aku jer yg tak reti....hahahaha....sape punyer bini la ni

seblom balik kiter selfie dulu



camni la kalo batrisyia yg amik gambar....



bergegar
 Malam tu niza antar balik then sampai umah sambung berborak ngan dikla....bg laporan apa kejadian siang td....dia gi enstek dan pj utk settlekan kete dia...rupa2 nya slama ni radio dia x bunyik pasal ada duit syiling 30 sen terselit dalam radio tu....xtau dh berapa lama...sampai rosak la radio tu.....
suspek tak lain tak bukan adalah tasha....hahahah

Ahad pagi lepas breakfast dikla balik....bagus nya dikla ni ...dia survie sejak jadi ibu tunggal ni....dari umah aku nak ke opis dia dekat je....dia tau jalan dari opis dia balik uamh....jadi hb just tunjuk jalan dari umah aku ke opis dia then dia gerak sendiri dgn bawak anak2....

Aku lak dok umah iron baju utk ari isnin....setiap ari aku kena iron 10 helai baju dan kain....just imagine....dulu masa bujang aku gosok  utk seminggu...15 helai...lepas kawin masa blom ada anak pun gosok seminggu skali ...lebih kurang 22 helai.....
sejak batrisyia pakai bj skolah bergosok aku dah xsempat nak wat macam tu....kalo nak gosok seminggu...50 helai....adeh...mau jahanam seterika....dgn aku skali krem

Aku dah mula kemas umah utk menerima kemasukan dikla pada Dis nanti....plan nya macam tu la....dia dok skali ngan aku sementara nak tunggu dia stabil menguruskan diri dan anak2....
jadi utk permulaan aku kemaskan almari aku dan anak2 dulu....nanti baru kemas bilik stor dan bilik no 2..yg dah macam stor jugak sebenarnya...aku pun xtau dari mana dtg barang sebanyak2 nya dlm rumah ni...padehal masa pindah dari nilai 4 tahun lepas aku cuma bawak beberapa brg, kain baju dan 1 set bilik tdo je....lepas pindah aku beli peti ais mesin basuh sofa kerusi makan dan katil je.....pastu threadmill rak buku meja studi kakak beskal senaman
tu jer la brg yg besar.....tp skang bilik 1st,  bilik tdo aku la....bilik no 2 jadi bilik almari anak2 merangkap stor dan bilik no3 jadi bilik senaman bilik studi dan bilik tetamu....tu yg nak kena kemas tu....sebab nak bg dikla dok bilik no 2

Dah settle kemas umah siap gosok baju aku pun ajak hb gi beli barang dapur....aku kan rajin masak lately....jadi kena la lengkap brg dapur....xde la kejap2 nak gi kedai beli itu ini.....

Aku dah lama mengidam nak makan seoul garden...paling dekat kat ioi ler....jadi
ZASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS......................ke ioi ler kiter....masa tu dah kul 6....sejak kembali ke kerajaan 2 bulan lepas aku dan hb dah ambil langkah penjimatan...nak kurangkan makan luar...kami banyak masak dan dok umah je...tp bila skali skala keluar macam ni seronok la jugak.....

tukang belanja dan anak daranya


penghasut makan luar bersama anak bujang
 Pagi tu aku dah buat nasik goreng cina utk bf sebenarnya....tghr pun kami makan benda yg sama je....jd sedang elok la perut tgh lapar......

aku pilih tomyam sup
Actually ni tempat ke 5 steamboat grill bufet yg aku pernah makan

1. steamboat ala thai di 9 avenue Nilai
2. johny kat alamanda (bukan bufet)
3. damai steambot kat sijangkang (renuion aritu)
4. shabu2 volcano diputrajaya
5. yg ni la seoul garden

Dan ini adalah yg paling best aku rasa dari segi rasa....tp padan patut la dgn harga sebab antara semua diatas ni yg paling mahal huhuhu....ada pro and cons disitu....best sebab pilihan makanan dia dan kekemasan meja makan dia....lagi satu kuah boleh refill dan tukar.....mula2 aku amik tomyam pastu tukar sup ayam

Aku kalo makan steamboat bufet ni memang makan sampai kenyang giler....makan lauk jer....bg puas ati....batrisyia kena caj tp irfan free.....tp anak2 aku ni bagusnya diorang makan apa saja....makan tak memilih...mcm irfan bg dia main game pastu suap je...mesti dia menganga...kakak toksah citer la....pandai amik dan makan sendiri....dia siap amik sushi...pengaruh citer chibi maruko chan....aku ni seketul pun xpernah rasa....takut takleh telan.....

kat sini ada pilihan pelbagai lauk seafood kambing dgg dan ayam.....sayur2 megi telur, nasi goreng spageti sushi pelbagai air sejuk mesin coffee cendol dan eskrim....masuk je terus bayar utk brapa org makan....pilih sup dan nah silakan la masak sendiri...hehehe...InsyaAllah nanti nak bawak mak aku makan sini...tp tu la mak mak ni payah sket nak bawak makan benda2 rare macam ni....mak aku dia serasi dengan ayam penyet jer...sebab nya pedas hahaahah....org tua kan mana nak makan renyah2 macam ni...jap gi dia komplen bayar mahal mahal tapi kena masak sendiri..... huhuhuhu




Friday, August 4, 2017

Kursus menjadi pekerja kelas pertama oleh DMFK

sape tak kenal motivator no 1 malaysia...Prof (Adjung) Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah. yg lebih suka dipanggil haji oleh pelajarnya....seorang yg banyak pengalaman dalam bidang psikologi dan sangat menghiburkan dengan nasihat dan panduan yang diberikan secara bersahaja tetapi mempunyai point2 penting


seblom mula kursus selfie dulu

dok tempat VIP

DMFK

Auditorium MOF



tajuk yg diberikan adalah 'integriti: warga kerja kelas pertama'

1. Integriti adalah jujur amanah ikhlas dari segi bahasa dan definisinya....tapi dari segi yang mudah kiter faham adalah perbuatan yang kiter lakukan....tak kira depan manusia atau belakang manusia kiter buat perkara yang betul sebab kiter yakin Allah maha mengetahui.... senang kata orang yg sentiasa mengingati mati adalah org yg berintegriti

2. Manusia yg jahat adalah bila mana dia merasakan diri dia telah baik....perasan baik sebenarnya

3. integriti bukanlah destinasi tetapi ia adalah sebuah  perjalanan selagi mana kiter hidup...tak boleh kiter kata...'ok... aku dah berintegriti....' blom cukup lagi sebenarnya....

4. DMFK memetik firman Allah dari surah Saba 34:13 bermaksud
'....dan amat sedikit dari hamba Ku yang bersyukur'

Syukur bukan setakat lepas makan ucap alhamdulillah...syukur luas maksudnya....mari kiter cek adakah kiter benar2 hamba Nya yang bersyukur.

Tanda orang bersyukur

a) Patuh perintah Allah
b) Lakukan setiap perkara dengan TERBAIK
c) bantu org tanpa syarat dan banyak bersedekah
d) Doakan tempat kerja (MOF), bos, kawan sekerja, pelanggan dan orang lain
e) maafkan semua orang
f) Ucap terima kasih pada semua orang
g) didik orang lain utk sama2 bersyukur
- tips DMFK, doakan org lain selama 40 hari berturut2 (secara senyap, jgn hebahkan), InsyaAllah org yg benci kiter akan jadi neutral, org yg neutral akan jadi sayang, orang sayang akan hormatkan kiter


5. Kenapa sukar untuk berubah
a) tak nampak keperluan untuk berubah
b) akal yang jahil
c) hati yang keras
d) kurang disiplin
e) persekitaran yg tidak kondusif
f) iman yang lemah
g) hati dan minda tidak serasi
h) hidup tak seimbang
i) gagal bertemu titik  untuk berubah
j) tak kenal diri yg sebenar

6. Untuk itu kiter perlu detoks hati minda dan tindakan
- setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam apa juga asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan
- kerja yg dilakukan dgn ceria, akan menghasilkan yg terbaik
- Ada 3 kategori manusia
a) org yg berjaya- hari ni lebih baik dari semalam
b) org yg terpedaya- hari ini sama mcm semalam
c) org yg celaka- arini lebih teruk dari semalam

7. Apa2 masalah yang kiter hadapi sekarang adalah kerana
- Qalbu yg tak murni
- amalan tidak betul
- fikiran negatif
- masalah persekitaran
-masalah paranormal
- ujian tuhan semata


8. Striving for the highest good (kebaikan terunggul)
- org yg berintegriti adalah org yg buat apa pun terbaik...kalo bekerja dia buat yg terbaik, kalo masak dia masak makanan yang terbaik, kalo layan suami/isteri layan dgn yg terbaik. Cara nk dapatkan yg terbaik tu

a)  Solat istikharah
b) mesyuarat
c) wacana intelektual
d) rujuk pakar atau ulamak
e) serve internet
f) nasihat dr ibu bapa / pasangan
g) solat dhuha
h) doa2 khusus
i) tawakal kepada Allah

9. Pakej lengkap pekerja yg berintegriti
a) hati dan niat yg murni- set dalam hati niat nak pergi kerja kerana Allah....
b) Minda yg positif- sentiasa sangka baik dgn Allah
c) usaha dan tindakan yg cemerlang
d) ibadah dan doa
e) hubungan yg cemerlang
f) penampilan anggun
g) berterusan belajar
h) bentuk budaya diri dan budaya kerja yg hebat

 

 

Friday, July 28, 2017

Dulu lain sekarang lain.....

Hijrah..... satu perubahan dalam hidup dari dulu kepada sekarang.....Ada org yang tak suka berubah apetah lagi berhijrah walaupun kearah kebaikan sebab nya kiter tak tau apa akan terjadi...kira macam gambling la....untung sabut timbul untung batu tenggelam kata org tua2

Hijrah ada pelbagai keadaaan...nak tak nak kena hadapi sebab kiter takde pilihan
Dulu bujang sekarang kawen
Dulu isteri sekarang ibu
Dulu belajar sekarang bekerja
Dulu kurus sekarang gemok....eh

macam aku baru jer berhijrah dari opis lama ke opis baru....Dari LPPSA ke MOF.....satu perubahan yang aku kira sangat berbeza dulu dan sekarang....

1. Kerja  dan masa
Di LPPSA aku dah macam keje swasta....keje 6 ke 7 hari seminggu bersama OT...setiap selasa dan khamis balik lewat....kekadang direct OT isnin sampai jumaat....tido lewat, makan kat luar atau bungkus.....weekend kerja....ptg gi jalan2 sampai lewat malam

Kini aku keje macam biasa 8pg- 5ptg...balik awal boleh masak mengemas, sempat la tgk kakak buat kerja sekolah.....sempat workout, dapat la tengok matahari di luar pejabat

Tapi setiap kelebihan yang diberi pasti ada yg ditarik balik....paling ketara adalah gaji....

2. Gaji
Dulu gaji banyak sebab dpt kenaikan masa peminjaman dan dpt claim OT dan mileage....nak beli apa nak gi mana cuma cari masa je ...duit sentiasa tersedia

Kini gaji dapat basic + elaun macam dulu , hilang pulak 1 kenaikan gaji tahunan, ada pulak elaun yang sangkut....adeh....dugaan sungguh...tapi aku dah cek dgn JPA, katanya akan ada backdated...Alhamdulillah lega...kira mcm menyimpan gak la...kalo dapat awal pun habis gak kan
Disebabkan gaji dah kurang maka kami kena la berjimat cermat, tak leh la gi berjalan merata macam gaji dulu....bila tak gi jalan2 kena la masak...bila masak banyak la masa bersama keluarga dirumah....semakin erat lah kasih sayang bersama....tapi itu tak bermakna aku tak keluar langsung bawak anak2 jenjalan....keluar jugak tapi gi tempat beriadah la...macam taman2 awam, playground dan swimming pool....


3. Aktiviti luar
Dulu tak sempat nak jumpa jiran tetangga join rewang, cuti sesuka ati

Kini aku leh la turun rewang tolong2 apa yg patut sebab sentiasa ada kat rumah kalo tak bekerja....Siap boleh join contest The biggest loser lagi...setiap khamis gi gym dan zumba....balik keje sempat workout bersama kakak....


4. Kawan
Dulu ada geng budak nakal....slalu je kan termasuk dalam group budak nakal....geng shoping geng gosip geng cerita bohong...ni ler dia

kak di with me

cik aira tasha  kak di n me

tasha comel

tasha n cik aira

me and kak di again
Ada sorang lagi shuhada tp xde lak pic dia dlm  ni....byk pic aku dgn kak di....Aku paling rapat dengan dia sebab dia dok blakang aku je kat opis....geng karoks pun iya gak hahahah....walaupun masing2 dah bawa haluan kami masih lagi berbalas wasap....ada masa free keluar gak sesama...xnak ikatan persahabatan tu terputus macam tu je....


Skang ada geng sorang jer...tu pun geng masa kat akaun dulu...memang dah kenal dia....jadi aku berdua ngan dia je la kemana2....dia la geng makan geng workout geng gosip hehehe...Ada gak 2 org lagi geng baru....aku jadi budak baik skang heheheh....bukan dulu x baik....dulu tu nakal2 sket

me n cik zie
kawan baru...cik farra


So sekarang Alhamdulillah setelah hampir 2 bln aku kat sini...Aku dah mula kenal ramai staf yg sama2 bekerja kat sini...Aku senang je...aku nak baik dgn semua org ...tak kira boss ke rakan sekerja hatta cleaner skali pun....nampak x tu perkataan 'hatta' hahahah

Bila selisih senyum atau tegur....teguran2 basic jer...dah makan ke....sihat ke...apa kabar dan paling senang adalah teguran dgn memberi salam....cuba la masa pagi2...ko akan nampak wajah org yg ko tegur tu berubah...kalo dia muram dia akan ceria sambil menjawab salam....ko xrasa gembira ke bila org yg ko tak kenal mendoakan kesejahteraan ko.....

Aku gi mana je...mcm masa anta anak ke taska, masuk dalam lif, nak gi kat parking...kalo rasa bertemu mata dgn org yg aku xkenal aku akan bg salam atau x pun aku senyum....next time kalo terserempak lg mesti dari jauh dia dh standby dah nak tegur....cuba la...mungkin ada sorang dua yg mmg perangai pelik sket..yg jenis muka ketat ..tp xramai la......
nak salahkan mereka yg bermuka ketat ni xboleh gak sebabnya ada org dia mungkin dah pernah terkena dgn org yg lebih ketat mukanya bila ditegur...jadi mungkin dia fobia...maka kiter la kena slalu tegur...tapi kalo dah 4 ke 5 tegur tetap mcm tu gak ketatnya...maka redha la mungkin dia mmg xleh ubah muka dia...muka xde perasaan ....senyum ke sedih ke gembira ke sama je sepesen

ni cth muka yg ada masakah

ni muka yg xde masalah...kan lain serinya tu

ni baru muka gembira btol....lalalalalal
Abaikan kefelolesan wajah itu....ni pakai app...kalo real xla macam tu....hahaahah

ok tu je ceritanya....stiap perubahan pasti ada hikmahnya....bersangka baik dengan Allah...Dia yg menentukan segalanya...teruskan hidup dengan gembira....prinsip aku senang je

"TIADA ORANG YANG BOLEH GEMBIRAKAN KITER MELAINKAN DIRI KITER SENDIRI...KITER GEMBIRA ORG KELILING AKAN TURUT GEMBIRA SAMA"


Monday, July 17, 2017

makan2 bersama family dan jiran tetangga....

Sabtu lepas Alhamdulillah dapat gak aku wat makan2 utk family aku family hb serta rakan2 dekat... khamis seblom tu mak dh datang utk kenduri tahlil arwah adik ipar di balakong...jadi aku pesan kt mak bawak periuk nasik bekas air dan termos besar...Almaklumlah aku mana ada benda2 gedabak macam tu...Dikman plak ada hal sabtu ni jadi diorang xleh nak join makan2 ni...


tp mak sempat la menemankan aku beli barang2 dapur sambil memberi tips2 ala2 chef gitu...



cucu serupa atuk
disebabkan mak xleh nak join makan2 jadi aku wat makan2 mini utk mak dan adik2 dulu....menu siakap 3 rasa, cendawan sayur campur, ayam goreng

Lepas mak blk petang jumaat dikla dgn gamble nya dtg umah aku...dulu masa arwah ada mmg xpenah dia drive sendiri dtg umah aku...


dari ptg lagi aku dah siapkan bahan2 semua...ni kuah shell bang
seblom jamu org harusla kiter menerai dulu...boleh oter apa yg kurang

org yg paling gembira dpt masak


hb btol2 ikut cara shell out present

tada...masa ni kuah xbrapa menggiurkan lagi...

tugas aku adalah masukkan semua jenis seafood dalam 26 beg plastik.. seafood yg aku gunakan adalah ketam udang sotong lala kupang dan pepahat

ni plak sayur2 an ,,,brokoli jagung kentang dan carrot...semua rebus je...senang
 Malam tu irfan meragam xnak tdo...aku pun pujuk2 suh tdo...last2 aku tetido skali...terjaga solat isyak ...tgk hb kt daput tgh wat kuah butter lemon...tensen je muka sebab xjadi huhuhu....aku yg keletihan terus sambung tdo....

pg2 lagi dah setup meja

dan akhirnya tepat jam 2.30pm maka terhidanglah shell out, bihun spore, tembikai, nugget

simple je menu aku....jemputan pun xramai...kawan2 skolah hb dan kawan2 lama bpp dulu

kuah butter lemon tu kali ke 3 br jadi...terpancar kepuasan diwajah suamiku


ni apron real dr shell out....


budak bertiga ni bg handphone senyap sket...kalo tak mcm kena renjatan lasaknya

diantara tetamu yg dtg....family hb


family ku

paklong n maklong

kawan skolah hb

shell out ni sentiasa top up dan tukar alas yg baru...patutnya shell out makan lambak atas meja...tp sebab jemputan dtg xtentu masa jadi kena hidang cara bufet je la

diantara kawan exbpp yg hadir...haniza


salina

my one n only adik perempuan

Selesai la sudah kenangan makan2 raya dirumahku...aku ada ajak beberapa org geng uitm...tp semua xdpt hadir...aku pun plan last menet....xpe la next gathering InsyaAllah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...